ЗАШТИТА ТЕКСТОВА

Написано 
Оцените овог аутора
(10 гласова)
ПРОЦЕДУРА ЗА ЗАШТИТУ ТЕКСТОВА

У складу са циљевима и задацима због којих је и основано а који су предвиђени статутом, Удружење текстописаца за музичко стваралаштво”ЛИРА”врши интерну заштиту и ауторизацију текстова ИСКЉУЧИВО И ЈЕДИНО СВОЈИХ ЧЛАНОВА, па је везано са тим неопходно знати следеће:

1) Текстови за заштиту (одштампани у формату А4 и потписани шаљу се поштом на адресу: Мирољуб Бучић, Витановац, 37222 Купци, Крушевац.

2) Број текстова које један аутор може да пошаље (заштити) није ограничен.

3) За тачност података о ауторству одговорно је лице које Удружењу доставља текстове за заштиту.

4) Заштита текстова врши се тако што се сваки текст уводи у регистар ауторских права са датумом доставе на увид Удружењу, оверава печатом Удружења, такође са датумом и потписом Председника Удружења, који се ауторима враћају и које они чувају код себе за случај потребе судског доказивања ауторства.

5) Удружење враћа текстове послате поштом по извршеној заштити на адресу пошиљаоца, уз надохнаду поштанских трошкова.

6) Заштиту текстова чланови Удружења плаћају симболичних 300 динара по наслову + поштански трошкови

7) Телефон за ближе информације је 069/3584-395

*************************************

 

 

Смиисао заштите и ауторизације текстова које за своје чланове врши наше Удружење дошао је до пуног изражаја још једном, по ко зна који пут. Наиме, на албуму" ИЗАЗОВ" певача РАНКА ШЕМИЋА у издању" GOLD" продукције (CD 2379) нашла се недавно и песма "ОЧИ ТВОЈЕ", под редним бројем 6., за коју је текст написала наша колегиница САЊА ЊАМЦУЛОВИЋ, а која је иначе била у конкуренцији за учешће на једном од наших прошлих фестивала. САЊИНУ радост због снимљене песме потпуно је помутио омот албума на коме је као аутор текста поменуте песме (уместо ње) потписан композитор исте РАДОВАН СМЈОНОСКИ. Као пуноправни члан нашег Удружења, Удружења које је (доста раније и на сву срећу) извршило заштиту њеног текста" ОЧИ ТВОЈЕ" САЊА нас је обавестила о повреди својих ауторских права и на нас пренела сва овлашћења у погледу даљих поступања везаних за наплату обештећења.
Обратили смо се певачу РАНКУ ШЕМИЋУ и упознали га са повредом ауторских права члана нашег Удружења за коју је одговоран, њеним захтевима, али се он по старом добром певачком обичају, исчуђавао шта то сад текстописац хоће кад му је исплаћен текст, пријављен је СОКОЈ-у итд, итд... Сво време је истицао да је у питању грешка (штампарска и каква све још не) али му никако није долазило до свести да је управо за ту грешку неко ОДГОВОРАН и да је ред да тај"неко" обештети оштећену страну. Не желећи било какву конфронтацију са певачем, покушавали смо у више наврата крајње добронамерно да му укажемо на чињеницу да то што штета није намерно причињена не ослобађа обавезе оног ко је причинио да је надохнади, да судски епилог управо њему не иде у прилог, да ћемо поштовати сваки договор који постигне са колегиницом САЊОМ ЊАМЦУЛОВИЋ, дали му чак и њен контакт телефон да би договорили сусрет, али није показао ни најмању флексибилност нити спремност на компромис. Чак шта више, резултат наших вишенедељних напора био је прекид свих контаката са нама од стране певача РАНКА ШЕМИЋА.
Тек када смо упутили званичан допис"GOLD" продукцији, издавачу поменутог албума, са захтевом да стопира и повуче из продаје издање које ће ускоро бити у судском спору, као својеврсну опомену пред утужење и одговора који је стигао из"GOLD " -a са потпуним разумевањем ситуације и искреном спремношћу да се мирним путем реши проблем - јавио се и"проговорио" и певач РАНКО ШЕМИЋ. Уследили су краћи преговори и договор да колегиници САЊИ ЊАМЦУЛОВИЋ на име обештећења због повреде ауторских права исплати 500 евра (динарска противвредност 58.500,00) што је и учинио 09. августа ове (2014-те) године када је и потписано вансудско поравнање.
Били би наравно наивни кад би (по)веровали да ће се после оваквог разрешења овог случаја битно променити третман текстописаца од стране певача РАНКА ШЕМИЋА, као и велике већине његових колега, али то свакако неће обесхрабрити" ЛИРУ" да и надаље штити интересе својих чланова, када год су угрожени, због чега је и основана.
Масовним постављањем нових песама на You Tube од стране певача, са једино потписаним насловом песме и именом интерпретатора, као да је он ту једини аутор нечега и власник нечега", ЛИРА" ће се (у контексту заштите интереса својих чланова) тек бавити. И те како !!!

 

 

 


 

 

 

Прочитано 21827 пута
ЛИРА

Удружење текстописаца
за музичко стваралаштво.

Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
УКУПНО
268
451
1389
2684
4073
12469
5070438

Прогноза за данас
264


Ваш IP:18.205.60.226

Радио Морава