Интервју: Драган Александрић, члан председништва ЛИРЕ

Написано 

"ПОСТОЈИ ТУ И НЕКИ ТАЛЕНАТ"

Најплодоноснији србски композитор Драган Александрић, рођени београђанин, човек који је у каријери дугој готово пола века написао хиљаде композиција за скоро сва велика имена народне музике, био најбољи питомац генерације Војне музичке школе у Земуну, члан уметничког ансамбла Дома ЈНА, шеф оркестра и корепетитор фолклора КУД-а "Никола Тесла", грандиозна уметничка фигура вредна највећег могућег респекта и поштовања пристао је да одговори на питања која смо му поставили не би ли (ако је то уопште могуће) "ишчачкали" и по нешто што се не зна о човеку о коме готово да се све зна. Одговарао је народски, у свом карактеристичном и препознатљивом стилу, кратко али јасно, сажето и недвосмислено, а како смо другачије и могли почети него од (самог) почетка:

- Моји корени потичу из Чачка-Мрчајевци, Доња Горевница, са очеве стране и Јездине (Чачак) са мајкине стране. Тридесет година причам: од Коњевића до Адрана, Морава награђује и кажњава... Али таленат за свирање и певање ником није узела,већ обратно! Изобилно даровала! Право чудо, сви певају и свирају, а на крају крајева скоро педесет посто певача, свирача, текстописаца и композитора потичу управо из тог краја.
 
- Да ли Вам је познат број песама које сте компоновали?

 - Написао сам (компоновао) око 4000. хиљаде песама и 500. кола. А ни сам не знам колико аранжмана на песме: Чика Обрена Пјевовића, Предрага Вуковића Вукаса, Добривоја Иванковића, Новице Урошевића, Данила Живковића, Љубе Кешеља, Милутина Поповића Захара и многих других композитора...

- За које сте певаче радили песме или (ако Вам је лакше) за које нисте?

Постоје контакти, договори, а жеља ми је да остварим сарадњу са Шабаном Шаулићем, Енесом Беговићем, Ћаном, Харисом Џиновићем, Звонком Богданом, Здравком Чолићем-из простог разлога јер сматрам да имам песме које би њима, њиховом стилу одговарале. Видећемо. Никад није касно.

- Један сте од ретких музички образованих композитора старе гарде. Кажу да ноте пишете брже него слова?

Па ноте сам пре слова и научио. Шалим се! Са непуних пет година почео сам да учим хармонику. Значи велика љубав, одрицање и велики и мукотрпан рад уз подршку мојих строгих, сиромашних родитеља,наравно и најбољег професора Словенца Пуковника Јосипа Ажмана, који ме је научио на ред, рад и дисциплину. А вероватно да ту постоји и неки таленат.

- Како оцењујете актуелно стање у дискографији? Има ли перспективу и шансе за опстанак?

Откада је заживео интернет дискографија је пала,такорећи не постоји. То је лоше и за дискографске куће и певаче. А катастрофа за композиторе. Па сад како се ко снађе. Певачи који су велика имена, лакше се снађу, јер само њихово име је предуслов да оно сниме, пласирају, вреди!!!

- У ком правцу се креће наша народна музика?

То нико не зна. Мада ја знам да "ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ": не постоји. Вратити нам радио станице, на којима су биле заступљене праве народне и новокомпоноване песме. Више емисија народне музике на националним фреквенцијама. Треба пратити мизичке трендове свих земаља света, где по закону седамдесет посто националне мизике мора бити заступљено у свим програмима-емисијама... Надам се да ће и код нас прорадити национална свест.

- Широј јавности није баш познато, а ретки су и музички познаваоци који се могу похвалити да знају, да сте доста песама потписали и као аутор текста?

Најмање тридесет посто мојих највећих хитова су моје идеје,али се никад нисам декларисао као песник-текстописац, већ сам идеје прослеђивао мојим сарадницима текстописцима: Радмили Тодоровић Бабић, Миодрагу Ж.Илићу, Руждији Крупи, Сретену Гајићу, Срђану Јовановићу, Мили Јанковић, Панти Радивојевићу, Илији Адамовићу, Зорану Матићу, Младену Р. Вуковићу, Младени Д. Николићу, Радмили Мудринић, Мирославу Чукићу, Бранку Цветиновићу и многим другима, који су у том сегменту били већ формирани песници-текстописци...

- Текстови који су се снимали некад и који се снимају данас?

Разлика је велика! Ја и даље стварам, а ово су неки нови трендови, које пратим али се и трудим да их разумем. Нисам старомодан, али су мојих 30-40 песама, које сам урадио пре тридесетак година, популарније од осамдесет посто песама које су снимљене у протеклих 15-20 година. "Још те нешто чини изузетном", "Луцкаста си ти" , "Поздрави је,поздрави", "Смеј се смеј", "Божанствена жено", "Теби", "Наљутићеш ме ти", "Јесен седамдесет и неке", "Отишла си е па нека", "Ево ти срце на длану", "Кише", "Сватови, "Иди широко ти поље", "Извини душо, извини", "Ова ноћ", "Јој Радо,Јој Радмила", "Мала соба три са три", "Рођени једно за друго", "И да се врате године младе", "Кад бих мого и умро бих за те", "Проговори слико", "Теби се не жури", "Ево мајко стиже недеља", "Воденичар", "Ружо моја крај мене увени", "Жуте руже", "Кога да милујем ја", "А где смо ја и ти", "Дајте ми да живим", "Нико као ми", "Ја сиромах нисам", "Јача сам од туге" и многе друге!!!

- Како гледате на улогу,значај и смисао постојања једног Удружења текстописаца какво је ЛИРА ?

Смисао постојања знам, али на жалост, то многе не интересује, што и није чудо, кад су се угасили многи фестивали као што су МЕСАМ, ХИТ ПАРАДА и др. А "ЛИРА" опстаје већ пуних пет година, захваљујући разумевању доста великих звезда које су се одазвале учествовању на фестивалу и великом залагању свих чланова ЛИРЕ, од председника до текстописаца и композитора, који су све фестивале припремили волонтерски, без икакве новчане накнаде. На свих пет фестивала,било је много добрих нових певача са одличним песмама,који су слали јасне поруке,а то јесте циљ постојања и опстанка.

- Учествовали сте и побеђивали по више пута на свим домаћим фестивалима,па сте и најпозванији да направите парарелу између свих њих и ЛИРА фестивала?

Учествовао сам и побеђивао, од Илиџе, Моравских Бисера, фестивал Драгише Недовића, фестивал на Златибору, Млава пева јулу и многих др. Иза свих тих фестивала је неко стајао: град,општина,спонзори... ЛИРИ нико не брани да ради, али је и не помаже!!!

- Актиелни сте и активни члан Председништва ЛИРЕ. Како видите ЛИРУ данас,а како сутра?

Данас је још увек "ЛИРА" на стази опстанка, а сутра?! Па одговор и није тежак. Опстаће само ако људи који су ових пет година износили највећи терет, буду имали снаге и љубави да све то издрже и следећих година.

- Свирали сте многим високим политичарима,па и Титу. Да ли Вам се понекад и лично обратио?

Па то је нормално. Опуштена атмосфера. Ја сам знао и Тита и Јованку и стране председнике и друге Високе личности, да питам имају ли какву музичку жељу и на моју срећу и радост увек смо им жеље испунили, јер су у нашем програму учествовали најпознатији певачи и уметници бивше Југославије.

- Бави ли се још неко у Вашој породици музиком?

Да. Покојна мајка је свирала хармонику и усну хармонику,сестра од тетке Душанка је много лепо певала. Тај глас се не може описати. А и њен син који данас живи у Пожаревцу, бави се певањем... Што се моје деце тиче, Син Ненад је врхунски бубњар, аранжер, композитор. Сарађује са многим великим именима дашњице,а ради и у свом студију. Син Урош је две године ишао у музичку школу, одсек гитаре, али је љубав према веслању била јача и ту је нашао себе. И наравно, супруга Љиљана, је врхунски певач, снимила је три ЦД-а, у припреми је и четврти. На преко петстотина ЦД-а је отпевала пратеће вокале врхунским звездама. А пева и у хору при храму Св.Георгија Великомученика и храму Св.Петке Параскеве.


- Свакодневно се пуно Ваших песама може чути на радио станицама.Да ли. Сте задовољни радом СОКОЈ-а и хонорарима које примате по сонову ауторских малих права?

Нисам незадовољан, али знам да би требало да буде боље. Мислим да СОКОЈ добро ради свој посао, али не зависи увек све од њих, јер је велика мука наплатити од радио и ТВ-центара сва потраживања,по основу малих права.

- Да ли своје музичко знање преносите млађим хармоникашима,композиторима,обраћају ли Вам се за савет?

Да. Долазе и стари и млади певачи-па ја то радим већ педесет година. Дуг је списак композитора, хармоникаша, текстописаца, аранжера које сам научио занату. Опширније ћете читати у мемоарима!

- Јављају ли Вам се певачка имена која сте створили и какав је њихов однос према Вама данас?

Скоро никав. Осим за Мирослава Илића, Асима Бркана, Бекија Бекића, Биљану Јевтић, Гоцу Лазаревић... За друге као да нисам ни постојао. Са изузетком младих које учим певачком занату, а и то је привремено...

- Коју песму најчешће и најрадије наручујете у кафани?

"Нема више срећних снова", "Кад уморан будем пао", "Теби се не жури", "Дошло време издаје ме снага", "Наљутићеш ме ти"...

- Да ли песме за Вашу супругу урадите најлакше или најтеже?

Није ми тешkо урадити,тешко је пласирати. Десетак њених песама се широм света певају, али је трагедија што многи не знају ко то пева. Али се надам да ће се ове 2015.г.и то променити. Лепо је видети лепу певачицу, али је још лепше кад имаш шта да чујеш.

- Савет или порука коју бисте упутили младим композиторима?

Не знам да ли је касно за савет? Јурећи за великом зарадом, покрадено је хиљаде туђих мелодија. Зашто? Зато што је то актуелно и певачи траже само брзе модерне песме јер тако пуне дискотеке по Европи и сви зарађују. А Србија? Долази време да ћемо се питати шта то беше народна песма, хармоника, трилер, недај Боже, језик. Доживели смо да нас странци питају: Какве то песме певате? То сам већ чуо у Грчкој, Турској, Либији? Где су ваше песме по којима вас препознаје цео свет???

- Питање које Вам нисмо поставили,а на које бисте радо одговорили?

Некад се водило рачуна о музици,текстовима, па би можда било добро да се врати рецензија за текстове,музику,певање и свирање Лира као удружење које фестивале организује са великом љубављу,на мој предлог увела је награде за животно дело не само за певаче, композиторе, текстописце него и за инструменталисте. Нажалост, многи покојни певачи, композитори, песници за живота нису примили никакве награде, тако да Лира и ту понеку грешку исправља,дајући награде постхумно породицама заслужних колега...

 

Разговор водио: Благоје Ердељан
Децембар 2015. године

Прочитано 634 пута
ЛИРА

Удружење текстописаца
за музичко стваралаштво.

Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
УКУПНО
120
288
2442
2440
5358
9967
5059254

Прогноза за данас
312


Ваш IP:100.24.115.253

Радио Морава