ИСТОРИЈАТ УДРУЖЕЊА

Судбина велике већине текстописаца јесте да живе и раде далеко од рефлектора естраде и пажње јавности, готово у потпуној анонимности; публика их познаје само по стиховима (које и несвесно приписује певачима) а често их заборављају и сами певачи, мада своју каријеру и имиџ граде управо захваљујући интерпретацији тих стихова. Управо зато што аутори текстова нису медијски експонирани или бар не у мери у којој њихово стваралаштво то заслужује, за текстописце се обично каже да су то “људи из сенке”.

Са оснивачке скупштине 8. јун 2006. године

Са оснивачке скупштине 8. јун 2006. године

Прво председништво удружења текстописаца за музичко стваралаштво "ЛИРА"

 Прво председништво удружења

Не мирећи се са таквим својим положајем и положајем својих колега на естради који је дубоко неправедан, Мирољуб Бучић је био идејни творац, главни иницијатор и организатор окупљања групе текстописаца који су на Оснивачкој скупштини, одржаној 8. јуна 2006. године у Београду, основали Удружење текстописаца за музичко стваралаштво “ЛИРА” са циљем да се бори и избори да текстописци буду неупоредиво уважаванији и поштованији фактор на естради него што су били до тада, као и за многе друге интересе текстописаца. Тог дана Удружење су основали: Мирољуб Бучић, Марина Станишић,Радмила Аранитовић-Арамбашић, Снежана Геровић, Момир Чеврљаковић, Лела Марковић, Радмила Жутобрадић, Бранко Цветиновић, Радмила Грба, Маринко Рондовић, Милан Гутић, Миладин Богосављевић, Ратомир Ивановић Шанко, Драгана Биорац, Владимир Грујић, Атанасије Савић и Миланка Стевановић. Удружење је регистровано 27. јуна 2007. и уписано у Регистар Удружења грађана под редни бројем 308. Изабрано је руководство Удружења и прво Председништво су сачињавали: Мирољуб Бучић (председник), Миланка Стевановић, Радмила Жутобрадић, Снежана Геровић и Лела Марковић – чланови. Удружење је почело са радом с Првом седницом Председништва која је одржана 20. октобра 2007. године у Београду.
Прве године функционисања “ЛИРЕ” обележио је мукотрпни рад на омасовљавању чланства и на томе да што већи број колега али и људи са естраде сазна да Удружење постоји и функционише, шта су његови циљеви, задаци, залагања... У том циљу 01. jануара 2009. године заживео је веб сајт Удружења, нешто касније фејсбук страница,као и налог на Твитеру. У постављању здравих темеља на које ће Удружење да се ослања и заузимању прецизних оријентација, смерница и праваца деловања, у погледу стандарда квалитета који ће неговати, истекао је четворогодишњи мандат првог руководства Удружења.
Изборна Скупштина Удружења на којој је Мирољуб Бучић поново једногласно изабран за председника “ЛИРЕ” на нови четворогодишњи мандатни период (други) одржана је 28. маја 2011. године у ресторану “СРЕМ” у Београду, где је истовремено прослављена и пета годишњица постојања Удружења. Чланови Председништва које је Скупштина тада изабрала били су: Илија Адамовић (потпредседник), Марина Станишић (члан), Радмила Жутобрадић (члан), Мића Теофиловић (члан), Радмила Аранитовић Арамбашић (члан) и Слободан Ракић (члан).
Већ на седници Председништва од 08. јуна 2011. године донета је одлука о организацији Првог фестивала нове народне песме “ЛИРА 2011” којим Удружење на конкретан начин,, прелази са речи на дела" и већину својих статутарних залагања претвара у практично деловање. Тај Први фестивал одржан је 30. Новембра 2011 године, у дворани спортско - културног центра,,Обреновац" у Обреновцу, а успешно положен први испит и све похвале које су од многих добијене биле су ветар у леђа руководству Удружења које је наставило да (сваке године у Октобру) све успешније,,ЛИРА" фестивал претвара у престижну и традиционалну музичку манифестацију. Када се сумирају достигнућа фестивала једно од значајнијих ће свакако бити то што је, управо захваљујући нашем фестивалу, само до Седмог по реду, своје прве текстове у животу снимило 26 таленатованих особа, означавајући тако почетак своје каријере текстописца. Не постоји ни манифестација ни институција која је, свим тим мањим или већим талентима, жељним доказивања и афирмације, пружала (и пружа) веће шансе!

Са оснивачке скупштине 8. јун 2006. године

Прочитано 46872 пута
ЛИРА

Удружење текстописаца
за музичко стваралаштво.

Више из ове категорије ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ »
Морате бити пријављени да би могли да оставите коментар
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
УКУПНО
208
825
2412
2684
5096
12469
5071461

Прогноза за данас
264


Ваш IP:34.237.51.159

Радио Морава